Geotermia

2015. december 07., hétfő 12:36

Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központja Bőnyben létesült

Átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben kedden.

A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 20,3 millió euróval (6,3 milliárd forint) a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott megyeszékhelyi lakást fűt.

Az átadó ünnepségen Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója a beruházást részletezve elmondta, hogy a tavaly év elején elindított projekt keretében Bőnyben és Péren két-két kitermelő és visszasajtoló kutat, Bőnyben hőközpontot és 17 kilométer hosszú hőtávvezetéket építettek.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-vel a DD Energy Kft., a távhőszolgáltatóval, a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel (Győr-Szol Zrt.) az Arrabona Geotermia Kft. kötötte meg a szerződést, előbbi 17 évre, utóbbi 15 évre szól. Mindkét cég a PannErgy Nyrt. leányvállalata.

A rendszerrel 52 megawattos hőkapacitás érhető el, amellyel éves szinten 1200 terajoule energia átadására képes. A megbízott vezérigazgató hozzátette: a szintén a PannErgy Nyrt. beruházásában 2013-ban befejeződött miskolci geotermikus erőmű 55-56 megawattos teljesítményre képes, amellyel némileg megelőzi a győri beruházást.

Az Audi és a Győr-Szol Zrt. évente 847 200 gigajoule energiát vásárol, a fennmaradó részt további ipari és mezőgazdasági igényeket szeretnének kielégíteni.

Az Audi Hungaria egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy 2018-ra negyedével csökkenti az energiafelhasználást, s ennek érdekében eddig mintegy 380 intézkedést hajtottak végre – hangsúlyozta Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a győri székhelyű vállalat már így is élen jár a megújuló energiák használata terén Kelet-Közép-Európában, sőt az egész Volkswagen-konszernen belül. A szerződés értelmében teljes egészében geotermikus energia fűti ezentúl mindkét logisztikai csarnokot.

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a megújuló energiaforrással az évente megvásárolt 40-42 millió köbméter földgáz mennyisége mintegy 5600 köbméterrel csökken.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a térség legjelentősebb klímavédelmi beruházásaként értékelte az elkészült erőművet. Elmondta, hogy az Audi és a Győr-Szol Zrt. által megvásárolt energiával 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe évente, amellyel javul annak minősége.

Forrás: http://greendawn.eu/hirek/magyarorszag-masodik-legnagyobb-kapacitasu-geotermikus-energiaellato-kozpontjat-bonyben-letesult


Geotermikus energiával is fűtik a győri lakásokat

 

Tízmilliárd forintba került a Győri Geotermikus Projekt, amelynek keretében lehetővé vált, hogy több mint huszonnégy ezer győri lakásban és ezer egyéb fogyasztói helyen a termálvízből kinyert hővel is fűtsenek. A Győr-Szol Zrt. mellett az Audi Hungaria Motor Kft. nagy mennyiségben vásárol geotermikus energiát.

 Bőny közelében két termálkút a föld mélyéről szivattyúzza fel a 94 fokos vizet, amelyet 17 kilométer hosszú vezetéken juttatnak el a Rozgonyi utcába, illetve az Audiig. Mindkét helyen hőcserélők segítségével nyerik ki a geotermikus energiát.

 

 

A projekt utolsó elemeként kedden Bőnyön felavatták a hőközpontot. Az ünnepélyes szalagátvágáson Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Győr zölden gondolkodó város, ezért fontos, hogy megújuló energiákat használjunk. A politikus a beruházást a térség legfontosabb klímavédelmi beruházásának nevezte, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra teljesíteni tudja vállalásait és a megújuló energiaforrások arányát 14,6 százalékra növelje.

Gyimóthy Dénes, a beruházó PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója elmondta, a teljes projekt 10,2 milliárd forintba került, amelyhez az unió 2 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást adott. A megvalósításhoz a Magyar Export-Import Bank 20 millió eurós hitelt nyújtott. Puskás András üzleti vezérigazgató-helyettes örömének adott hangot, hogy így a bank is hozzájárulhatott a négy termálkút létrejöttéhez, amelyből kettő Bőnyben, két visszasajtoló kút pedig Pér közelében található.

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, a távfűtés a legkörnyezetbarátabb és legkényelmesebb fűtési mód, amelyhez most már a megújuló energia is hozzájárul. A geotermikus energia felhasználása évente több mint ötmillió köbméter földgázt vált ki. Annak érzékeltetésére pedig, hogy ez mit jelent, elmondta, a Győr-Szol évente 40-42 millió köbméter földgázt használ fel.

Az Audi Hungaria képviseletében Axel Schifferer pénzügyekért felelős ügyvezetője igazgatója bejelentette, az Audi két logisztikai csarnokát kizárólag geotermikus energiával fűtik, a gyár hőigényének pedig a hatvan százalékát fedezi a forró vízből kinyert hő. Ezzel az Audi győri gyára éllovas a Volkswagen-konszernen belül a geotermikus energia hasznosításában.

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter

Forrás: http://gyorplusz.hu/cikk/geotermikus_energiaval_is_futik_a_gyori_lakasokat.html